Gibson Akustiska Gitarrer

Gibson Gitarr

Allt du vill veta om Gibsons gitarrer

Gibson är ett av världens mest populära och välkända gitarrmärken och de tillverkar fantastiska gitarrer, både elektriska och akustiska. Året va 1894 när Orville Gibson började tillverka instrument och några år senare (1902) startade han företaget Gibson i Kalamazoo, Michigan, USA.

Gibsons mest populära och kända modell ”Les Paul” introducerades 50 år efter att företaget grundades (1952) och är än idag deras mest populära gitarr.  

Gibson äger även andra världskända musikmärken exempelvis:: 

Gibson Akustiska gitarrer
Akustiska gitarrer från Gibson

Artister som använder Gibson

Gibson är ett ikoniskt märke som har använts av många legendariska musiker genom åren. Bland dem finns gitarrister som Jimmy Page från Led Zeppelin, Slash från Guns N’ Roses, och BB King. Dessa artister, bland många andra, har valt Gibson för dess enastående kvalitet, ton och spelbarhet, vilket har hjälpt dem att forma sina unika ljudlandskap och musikaliska legat.

Flera världsartister och gitarrister spelar på Gibsons gitarrer, både akustiska och elektriska. Några artister som använder Gibson är:

  • Slash (Guns N’ Roses)
  • BB King
  • Elvis Presley
  • Jimmy Page
  • Angus Young (AC/DC)
  • Bob Marley
  • Steve Clark
 
Självklart finns det fler fantastiska musiker som använder sig av gitarrer från Gibson. 

Gibson - Fakta & Siffror:

Grundat 1902, har Gibson etablerat sig som en ledande tillverkare av gitarrer och andra stränginstrument. Företaget har sitt huvudkontor i Nashville, Tennessee, och är känt för sin innovation inom musikindustrin, inklusive utvecklingen av den elektriska gitarren. Gibson har också bidragit till musikens värld med flera andra revolutionerande produkter och teknologier.

Historien bakom Gibson

Gibson har en rik historia som sträcker sig över mer än ett sekel. Företaget började med att tillverka mandoliner innan det utvidgade sitt sortiment till att omfatta ett brett utbud av stränginstrument. Genom åren har Gibson varit i framkanten av musikalisk innovation, introducerade den första serietillverkade elektriska gitarren på 1930-talet och fortsatte att producera ikoniska modeller som Gibson Les Paul på 1950-talet, vilket har haft en enorm påverkan på musikens utveckling.

Orville Gibson arbetade som kypare i Kalamazoo i Michigan när han började bygga mandoliner och gitarrer hemma i sin egen verkstad och några år senare (1902) startade han företaget Gibson (The Gibson Mandolin-Guitar Co., Ltd). 

I början fokuserade Gibson mestadels på att bygga mandoliner men under 1920-talet började de även att bygga banjos och gitarrer då intresset ökade för detta instrument under 20-talet. I samband med detta så bytte man även namn på företaget till Gibson Inc år 1923.

Mellan 1920-1930 så skapade Gibson många nya trender inom gitarrdesign och blev en världsledande tillverkare av archtop-gitarrer. 

År 1952 släppte Gibson en gitarr med solid kropp (utan resonanslåda) som designades och togs fram tillsammans med den populära gitarristen Les Paul.  Gibson och Les Paul hade ett nära samarbete fram tills att Les Paul pensionerade sig och har genom åren hjälpt Gibson att ta fram och utveckla många innovationer. 

Tillverkningen av Les Paul gitarrer slutade under 1961 och blev istället ersatta med Gibson SG. I slutet av 1960-talet så påbörjades produktionen återigen av Les Paul gitarrerna då kända gitarrister som Eric Claption och Peter Green börjat spela med dessa gitarrer.

Idag är Gibson en av världens mest populära gitarrtillverkare och har en gedigen historia sedan det grundades år 1902.

Några av Gibsons mest populära modeller

Gibson är känt för flera ikoniska gitarrmodeller som har blivit synonyma med musikhistorien. Bland dessa är Gibson Les Paul, som är känd för sin tjocka, kraftfulla ton och har blivit en favorit bland rockgitarrister. Gibson SG, med sin distinkta, spetsiga kropp och snabba hals, är en annan populär modell, liksom Gibson Flying V och Gibson Explorer, som båda erbjuder unika estetiska och tonala egenskaper. Dessa modeller representerar bara en del av Gibsons bidrag till musikvärlden, vilket fortsätter att inspirera nya generationer av musiker.

Gibson i Sociala Medier